România, victima împrumuturilor iresponsabile

Subiectul PNRR a entuziasmat multe spirite și a scandalizat și mai multe. Printre ei ne aflăm și noi, membrii PSD, care am solicitat public explicații pentru pierderea a 2 miliarde de Euro din granturile obținute de la PNRR. Explicația o așteptăm de la ministrul Vâlceanu mai ales că acum este clar că pierderea o suportăm din împrumuturile nerambursabile, nu din cele rambursabile.

Până primim răspunsuri, știm sigur un lucru: PIB-ul a fost umflat artificial, cu împrumuturi nerentabile, la dobânzi exorbitante cu scopul halucinant de a ne împrumută și mai mult, prin PNRR. Despre dobânzile cu care se laudă Florin Cîțu cum că ar fi aproape de zero, la fel ca țări precum Germania, Spania și Italia, poți afla adevărul cu o simplă căutare în Google. Sunt dobânzi mai mari decât în cazul oricărei alte țări europene, în jur de 5%.

Deci avem pentru 2021 un PIB mai mare decât estimat „datorită” acestor împrumuturi și, desigur, datorită creșterii prețului la energie. Totul pe spatele nostru. Iar plata fondurilor rambursabile PNRR o vom face tot noi și generațiile următoare.

Înțelegem și că o renegociere este imposibilă pentru că riscăm să pierdem toate fondurile, că la Bruxelles nu se mai poate negocia nimic. Suntem invitați chiar să încercăm. Ne punem la dispoziția PNL pentru a găsi o soluție la această situație, însă nu înainte de a avea toate datele problemei. Așteptăm să aflăm și de unde se vor tăia aceste 2 miliarde de euro? De la programare, de la pensii, transporturi, agricultură? Vor fi discutate aceste tăieri sau se vor face în funcție de interese?

Încă de la începutul discuțiilor pentru fondurile PNRR, ni s-au promis reforme mari „care să împingă România în viitor”: sute de kilometri de autostradă, zeci de mii de locuințe racordate la rețele de apă și canal, facilități pentru digitalizarea a câtorva mii de IMM-uri sau zeci de mii de hectare de reîmpăduriri. Unde sunt aceste reforme, există un plan deja? Pentru că timpul trece și avem niște termene clare de respectat pentru cele 10 tranșe de finanțare. Dacă eșuăm să implementăm aceste reforme asumate, vom fi buni doar de plata.

Suntem siguri că fostul Ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, va face o treabă foarte bună să evalueze situația în calitate de consultant pentru proiectul propus tot de el. Bineînțeles ca este rău și neproductiv (pentru toți ceilalți, în afară de tine) să te evaluezi singur și să și primești bani pentru asta, dar numai în cazul membrilor USR așa ceva nu este abuz în serviciu.

Florin Cîțu ne îndeamnă să fim mai ambițioși, să avem o creștere economică mai mare în 2022. Îl anunțăm pe această cale că întreaga Europă a avut creștere economică exclusiv din cauza creșterii prețului la energie electrică. Ceea ce este departe de a avantaja pe cineva si poate liderii europeni învață să coopereze și în ceea ce afectează direct viața de zi cu zi a sute de milioane de cetățeni.

Până să ajungem să fim mai performanți, poate ar trebui să începem să respectăm legile deja adoptate în Parlament, legi concrete care să susțină românii – dublarea alocațiilor la copii, mărirea pensiilor cu 40%, sunt doar două exemple.

Poate vor ajuta toate aceste împrumuturi făcute de PNL în ultimii ani, care a reușit să se împrumute cu 17 miliarde de euro mai mult decât a făcut-o PSD în aproape 3 ani de guvernare. Deși eu cred că nu vor ajuta.