PSD acționează pentru a-i proteja pe români de speculațiile din piața de combustibili.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că, a cerut miniștrilor PSD să acționeze pentru a-i proteja pe români de speculațiile din piața de combustibili. Mai mult, în următoarea ședința a Coaliției, liderul social-democrat va cere măsuri clare pentru a fi evitate, pe viitor, astfel de situații care conduc la destabilizarea economiei românești. Miniștrii PSD au acționat rapid pentru a sancționa, dar și pentru a preveni speculațiile din piața de combustibili, cum a fost cele din seara trecută. În cadrul competențelor lor, miniștrii PSD au declanșat investigarea celor care au scumpit carburanții, fără niciun temei economic. PSD nu poate asista  impasibil cum unii își îngroașă profiturile pe seama distrugerii noastre economice. Deci indiferent ce soluție se va adopta în final,  în mod cert va conține reguli mai stricte pe piața combustibililor.

  • Se acționează pe două planuri:
    • Pe termen scurt s-au dispus controale severe la benzinăriile care au speculat prețurile la carburanți.
    • Pe termen mediu și lung se vor introduce reguli mai stricte de comercializare pe piața de carburanți. Se analizează în acest sens introducerea licențelor de operare care vor impune un comportament corect pentru comercianții care vor să acționeze în piața românească de carburanți. 
  • Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a anunțat toleranță zero față de comportamentele profund speculative și prețurile aberante practicate de unele benzinării. Încă de aseară ANAF a început verificările. 
    • Iar, de astăzi, 100 de echipe mixte de inspectori ANAF și ANPC verifică situația pe întreg lanțul comercial de pe piața carburanților, de la stațiile de vânzare a carburanților, la distribuitorii en-gros și antrepozitele fiscale, la toate companiile implicate.
  • Ministrul Economiei Florin Spătaru a dispus inspectorilor Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor să verifice  în ce măsură au fost respectate sau încălcate prevederile legale privind practica comercială  incorectă. 
    • Legea 363/2007 prevede că o practică comercială este incorectă dacă a) ”este contrară cerințelor diligenței profesionale”; b) ”deformează sau este susceptibilă să deformeze în mod esențial comportamentul economic al consumatorului mediu la care ajunge sau căruia i se adresează ori al membrului mediu al unui grup, atunci când o practică comercială este adresată unui anumit grup de consumatori”. Detalii
  • Vinovații riscă inclusiv să rămână fără autorizația de funcționare. Ministerul Economiei se manifestă cu intransigența reclamată de gravitatea situației, trebuie să descurajeze speculațiile de preț și profiturile speculative uriașe pe seama cetățenilor și e economiei. 
  • Pe termen mediu și lung Ministerul Economiei analizează posibilitatea introducerii de licențe de operare pe piața de carburanți din România, în corelație cu legislația europeană în materie. 
  • Scopul vizat este introducerea, în cadrul acestor licențe, a unor reguli mult mai stricte privind comercializarea carburanților. Sancțiunile vor fi aspre, până la suspendarea sau anularea licențieri. 
  • Operatorii din piață trebuie să înțeleagă că benzina și motorina nu sunt produse oarecare. Prețul lor poate afecta grav economia națională și de aceea statul nu poate fi indiferent. 

In paralel, Ministrul Muncii Marius Budăi a dispus ca Inspecția Muncii să demareze de azi o campanie națională de control în toate benzinăriile pe componenta de sănătate și securitate în muncă și relații de muncă.