Testarea în școli

Toate disfuncționalitățile care au apărut în procesul de testare a elevilor sunt din cauza celor care nu și-au făcut treaba în vară, când ar fi putut organiza eficient testarea în școli la prețuri avantajoase și la o calitate superioară a testelor covid. Acest lucru a fost cerut în repetate rânduri de către PSD (detalii aici, aici, aici și aici.) Principala vină le aparține miniștrilor USR de la Sănătate, care s-au opus sistematic testării în școli, în ciuda faptului că era o măsură aplicată deja în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană.

  • Toate problemele pe care le vedem acum legate de prețul foarte mare de achiziție și calitatea scăzută a testelor, de livrare și de distribuire la timp și de procedurile privind administrarea testelor ar fi fost evitate dacă Ministerul Sănătății condus de miniștrii USR-Plus ar fi colaborat cu Ministerul Educației și ar fi pregătit din timp această acțiune.
  • Dacă aceste contracte erau semnate de astă vară, altfel se negocia prețul testelor, altfel se negocia calitatea acestora și altfel se organiza testarea în școli. În plus, din suma economisită prin negocierea corectă a prețului, se putea acorda un bonus profesorilor, pentru ca aceștia să fie cointeresați și să nu mai refuze să facă testarea la școală.