Proiect educațional pentru reducerea abandonului școlar pentru copiii din zonele urbane marginalizate ale Sectorului 5: CURAJ

Abandonul școlar este o realitate pe care trebuie să conștientizăm și să o înfruntăm constant. Fiecare copil care nu poate studia afectează întreaga societate care este construită astfel încât să se bazeze pe fiecare individ în parte. În plus, la nivel uman, fiecare copil care nu are posibilitățile materiale da a merge la școală reprezintă un potențial uriaș risipit, ce nu se mai poate recupera mai târziu.

Pentru acești copii și familiile lor, am creat din 2019, în Sectorul 5, un proiect educațional ambițios, finanțat din bugetul local – CURAJ, o măsură concretă care vine să reducă rata abandonului școlar și creșterea ratei de participare a elevilor care trăiesc în zonele urbane marginalizate. În octombrie 2019, am înființat primul Centru educațional din cele 10 pe care ni le-am propus, centru organizat în cadrul Școlii Generale nr. 136.

În 2020 a urmat cel de-al doilea centru, lansat în parteneriat cu Grupul de Acțiune locală “Împreună dezvoltăm Sectorul 5”, unde peste 300 de persoane vulnerabile sunt sprijinite. În 2020, erau 250 de copii incluși în program, ajutați la teme și hrăniți zilnic cu o masă caldă. În plus, aici se desfășoară activități cultural-educative în fiecare zi a săptămânii și în weekend – fotbal, limba engleză, dans, canto, ateliere de creație şi cursuri de operare pe calculator şi web design), sub coordonarea unui personal specializat. În program sunt incluși și părinții care sunt încurajați să participe la acțiunile copiilor, centrul devenind un suport pentru întreaga familie.

https://youtube.com/watch?v=TEQYYAiy6z0

Ne-am dorit că aceste centre să ajute comunitatea pentru găsirea unui egalități de șanse, iar sprijinirea educației este una dintre măsurile cele mai importante de la care am pornit. Mesele calde sunt și ele un real ajutor pentru mulți dintre copiii din program, fiind deseori singura masă caldă a zilei. Este greu să îți găsești motivația și energia să înveți când foamea este mai puternică decât orice altă nevoie. În plus, am susținut acești copii prin activități care pot descoperi în ei abilități înnăscute pentru sporturi, limbi străine, abilități digitale sau artistice.

Programul educațional „Curaj” nu este singura măsură luată în beneficiul copiilor în cei 4 ani de mandat la Primăria Sectorului 5. Mărirea burselor de merit pentru rezultatele la învățătură și alte activități educative este unul din succesele acestor 4 ani, alături înființarea centrelor educaționale de tip after-school în cadrul a 10 unități de învățământ ce vor primi peste 2500 de copii. Tot în 2020, în zona Ferentari, am inaugurat o baie publică, o spălătorie socială și un centru de zi ce găzduiește peste 150 de copii.

Acesta este doar începutul, putem face mult mai multe lucruri pentru acești copii, iar rezultatele se vor vedea în timp, cu siguranță.